Hírek

FEHOVA ’11

Március 17-20 között rendezték meg a 18. FEHOVA (FEgyver, HOrgászat, VAdászat) nemzetközi kiállítást Budapesten. Az évről évre nagy sikerrel rendezett találkozóra természetesen elsősorban a szakembereket várták, és ezeket a természet közeli hobbikat űző nagyközönséget.

„Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy a védegylet megkezdte a magyar vadászat presztízsének helyreállítását. Közölte, hogy az ősszel a parlament elé benyújtandó új fegyvertörvény megszüntetné a vadászok indokolatlan „vegzálását”, és már „sínen van” egy országos magyar vadászati múzeum létrehozása. Semjén Zsolt elmondta: az országos magyar vadászati múzeumot a hatvani kastélyban úgy alakítanák ki, hogy a parkjában élőállat bemutatóra is lehetőség is legyen. A múzeumban helyet kapnának a híres magyar vadászok és trófeáik, bemutatnák továbbá a magyar vadásztájak mellett a nemzetközi helyszíneket is. A központi országos vadászati múzeumon kívül a régiókban is létrehoznák a térségre jellemző vadászatot mutató helyszíneket. Semjén Zsolt szerint a vadászati múzeum vissza tudná állítani a magyar vadászat tekintélyét, és fontos lenne a turizmus, a munkahelyteremtés szempontjából is. A magyar vadászat és halászat jelentőségének érzékeltetésére Semjén Zsolt elmondta, hogy Magyarországon 56 ezer vadász és 313 ezer horgász van, és 25 ezer külföldi vadász látogat el évente az országba. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón hangsúlyozta, hogy a vadászat és halászat a nemzetgazdaság szempontjából is fontos, hiszen társadalmi igény van rá. A kiállítás megnyitóján Bernard Lozé, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács elnöke elismeréssel szólt a FeHoVa kiállításról, Magyarország élenjárásáról a nemzeti kincsek megőrzésében, és felvetette annak lehetőségét, hogy Magyarország rendezhetne a korábbi sikeres világkiállítás után egy újabb vadászati és természetvédelmi világkiállítást is, akár már 2013-ban.”

forrás: Hungexpo

A Nimród Vadászújság és a Hungexpo Zrt. együttműködésének eredményeként fantasztikus újdonsággal kedveskedtek a közönségnek, akik megtekinthették a „Magyarok Ázsia vadászösvényein” című trófea-bemutatót (23 gyönyörű ázsiai vadásztrófea), kiegészítve a 2009-2010-es vadászidény legjobb magyar nagyvadtrófeáiból összeállított válogatással, az évente megrendezendő Nadler-kiállítással (25 magyarországi nagyvad trófea). A másik nagy meglepetés a horgászoknak szólt egy 22.400 literes óriásakvárium Portugáliából magyar halakkal, melyben bemutatókat tartottak főleg bojlis horgászoknak.

 

 

Számos más újdonság is szerepelt a palettán, többek között:

– I. HUNGEXPO KUPA (koronglövészeti verseny)
– 3. Vadászkutya szépségverseny
– Vadászruha bemutatók
– Műlégy-készítő bemutató
– Virtuális horgászat
– Levásárolható jegy akció
– Vadász-horgász étterem, látványkonyha
– „Görbe tükörben a vad és a vadász” – karikatúra verseny
– Horgász múzeum

Egyidejű rendezvények:

– ELEVEN 3D Open vadászíjász bajnokság
– IFAA ELAC 2011 (Európa Bajnokság)
A száraz tények után, a személyes benyomás: Vasárnap délelőtt voltunk kint a vásárban. Még mindig nagy tömeg volt, már a nyitás előtt hosszú kocsisorok alakultak ki a parkolóknál. Nagy nehezen megtaláltuk a VIP parkolót, majd irány a bejárat. A bejáratnál kellemes meglepetés volt a gyors és segítőkész ügyintézés. Gyorsan kialakítottuk a tematikát a kiállítás végigjárására, majd kezdtünk az íjász versennyel. A viszonylag sötét csarnokban nem engedték a vakus fényképezést, mert zavarja a versenyt. Mentünk tovább az igazi kiállítás felé. Szépen sorról, sorra haladtunk, természetesen a vadászati részt véve alapul. Érdekes volt idén az erdőgazdaságok „pavilonja”, mely most egy félkört képzett és egymás mellett mutatkoztak be, tájegységenként. Mindenki bemutatta legértékesebb trófeáit, világrekord gím, dám, disznó stb. Meglepően sok ismerőssel találkoztunk a vásárban, és szintén meglepetésként ért, hogy némely hostess mennyire felkészületlen az általa bemutatott termékből. De azért ebből volt kevesebb. Sikerült személyesen is találkoznom Marek Csaba késműves mesterrel, aki bemutatta a woodlore replika kést, melyre nagyon vágyom -remélem a Jézuska olvassa-. Nagyon szép emlékeket idézett fel édesapámban is és az én gyerekkoromat is az arcképcsarnok, ahol száz erdész és vadász portréja volt intarziából kiállítva, voltak közöttük olyanok akik őt tanították és olyanok akikkel már az ismertség közös volt.
Meglepően kevés természetfotós képe szerepelt, viszont szinte minden erdőgazdaságnak van valamilyen pártfogolt festője, akik szép kiállítást rendeztek a falakon. Ahogy öregszem, nagy nevek egyre jobban hiányoznak, nincs már közöttünk Muray Robi bácsi sem… A fiatalabb generáció pedig még nem forrott ki annyira, természetesen vannak kivételek és ez egy szubjektív vélemény. Igen, elfogult vagyok, hisz a (számomra) legnagyobbakat személyesen ismertem/ismerem, természetesen a teljesség igénye nélkül,  Csergezán Pált, Muray Róbertet, Valaczkai Erzsébetet, Kiss Richárdot és még sorolhatnám.
A kiállítási rész után csak egy pár szót magáról a vásárról. Egyre színvonalasabb a vásár, kezd kiszorulni a bóvli, a gagyi. Igen színvonalas termékek jelennek meg és egyre jobban divat lesz a vadász hagyomány tisztelete. Látszik a németes beütés a ruházaton, ez keveredik a magyaros hagyománnyal.
Összességében kellemes csalódás volt a vásár, hamar eltelt az a pár óra, amit kint töltöttünk. Tényleg látványos volt és egyre profibb maga a kiállítás.

Szólj hozzá