Hírek

Újabb védett fajok

Az Országgyűlés a múlt év decemberében elfogadta a Washingtoni Egyezmény változásairól szóló törvényjavaslatot. A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt még márciusban, egy konferencián módosították az érintett országok. Ennek értelmében bővült a védett fajok listája.

Az iráni császárszalamandra, négy tüskésfarkú leguán-faj, a pirosszemű levelibékák összes faja, egy orrszarvúbogár-faj, egy rózsafa-faj, és több  kizárólag Madagaszkáron honos ritka növényfaj kapott védelmet. Emellett továbbra is szigorúan védik az afrikai elefánt zambiai és tanzániai állományát, vagyis változatlanul tilos a két országból származó elefántcsont nemzetközi kereskedelme. Az afrikai elefántot főleg az agyaráért pusztítják, szigorú védelmük elengedhetetlen a túléléshez.

Fellélegezhetnek a Magyarországon is előforduló, fokozottan védett hiúzok is. A konferencián ugyanis elutasították azt az amerikai javaslatot, amely megengedte volna, hogy bármiféle engedély nélkül kereskedjenek a vörös hiúz prémjével. Ez a döntés azért érintette volna hátrányosan a hazánkban élő hiúzokat, mert a két faj prémjét nem lehet egymástól szemre megkülönböztetni.

forrás mmg

Szólj hozzá