Hírek

Korábban kezdődött a bagolyinvázió Szolnokon

Az éjszaka tollas ragadozói ismét tanyát vertek Tisza-parti városunkban. A szakértő úgy véli, az egerek vonzották oda őket.

A szokásosnál korábban lepték el Szolnok belvárosát az erdei fülesbaglyok. A Tisza-parti városban immáron megszokott, hogy fáit telente nagy tömegben szállják meg az éjszaka tollas ragadozói. Míg azonban az elmúlt években az invázió januárban kezdődött, most már egy hónappal korábban baglyoktól roskadoznak a fák.

Ami a szolnokiaknak megszokott látvány, meghökkentő lehet a gyanútlan látogatónak: a belváros kopasz nyírfáin 30-50 bagoly látható, fényes nappal is. Az év többi részében rejtőzködő életmódot folytató erdei fülesbaglyok telente félelem nélkül mutatkoznak a köztereken.

A Magyar Madártani Egyesület szerint a jelenség a szűkös táplálékforrásokkal magyarázható. A táplálékot vagy rejteket biztosító területek összegyűjtik a baglyokat, akik egész télen kitartanak választott helyük mellett. Mivel a szolnoki nyírfák búvóhelyet nyilván nem tudnak biztosítani, a város gazdag rágcsálópopulációja lehet vonzó a baglyok számára, vélte a szakértő. Az erdei fülesbagoly főleg ugyanis egerekkel, pockokkal táplálkozik,ritkábban fogyaszt kis madarakat, rovarokat.

A szolnokiaknak tavaszig kell együtt élniük az erdei fülesbaglyokkal, amikor is azok szárnyra kelnek, és újra elfoglalják helyüket az erdőkben, ligetekben, ahonnan csak az éj leple alatt távoznak vadászportyáikra. Az erdei fülesbagoly egyik leggyakoribb baglyunk, és mint minden bagoly, védett faj. Nem vándorló faj.

A szolnoki bagolyhelyzetről megkérdeztünk volna szolnoki lakosokat, de cikkünk megjelenéséig senkit nem sikerült elérnünk.

index.hu

Szólj hozzá