Hírek

Miért csípnek a szúnyogok?

A nőstény szúnyogokat általában az izzadtságban lévő tejsav szaga vonzza, de ezt bizonyos illatok elnyomhatják, s a szúnyogok azokat kerülik, akiken nem érzik a tejsavat. A sav szagát elnyomó, hosszas kísérletezés során megtalált és hamarosan szabadalmaztatott illatanyagokkal hatásosabb és az ember számára kevésbé kellemetlen szúnyogriasztók készíthetők.

A kutatók először olyan embereket kerestek, akiknek a szagát nem szeretik a szúnyogok. Egy Y alakú cső szárába szúnyogot engedtek, a két ágához pedig egy-egy önkéntes oda tette a kezét, s a kutatók figyelték, melyik felé repül a szúnyog. A szúnyogok által nem kedvelt egyéneket ezután nyakuknál megkötött fólia zsákba zárták, és a testükből áradó izzadtságot összegyűjtötték, lepárolták és elemezték. A leghatásosabb vegyületeket úgy keresték meg, hogy mikro-elektródákkal mérték, hogyan reagálnak a nőstény szúnyogok az illatokra.
A szúnyogűző illatok az ember számára alig érezhetők, nagy koncentrációban gyümölcs jellegűek. Az egyik például egy természetes étel adalék, tehát garantáltan biztonságos. A megtalált vegyületek különböző koncentrációban minden ember izzadtságában megtalálhatóak, és legalább olyan hatékonyak, mint a jelenleg ismert leghatásosabb szúnyogriasztó.

(Forrás: Magyar Virtus)

 

Szólj hozzá