Hírek

Fotózás, kicsit másképp

Mostanában olvastam egy érdekes cikket, hogyan lehet viszonylag olcsón nagyvadakat, madarakat fotózni. Viszonylag egyszerű a megoldás, már én is kacsintgattam a téma felé, ami nem más mint a fényképezőgép -bridge, kompakt vagy SLR fényképezőgépek- és a spektív összeházasítása. Sokkal elérhetőbb felszerelés, mint egy komolyabb objektív. Természetesen vannak hátrányai is a dolognak, mert egy kényszerházasságban is több a probléma.

Természetfotózásra, megfigyelésre, általában a 80-100 mm -es frontlencséjű spektíveket szokták ajánlani. Ezek az eszközök viszonylag nagy fényerővel (f/5,4-6) rendelkeznek és a fókusz 480-540 mm között található. Igaz, ez így egy kicsit felületes meghatározás, viszont nem az a célom, hogy részletesen belemenjek a pontos adatok taglalásába. Mint egy érdekességet szeretném csak megemlíteni és egy lehetőséget azoknak akiknek nincs elég anyagi háttere a milliós optikákra. Ezeknek a spektíveknek is van egy úgynevezett ED lencsével szerelt változata, melyet azoknak ajánlanak, akik az akromátok szín korrigált képalkotásánál is jobbat keresnek és a spektrum két szélén megmaradt színi hibát is ki szeretnék küszöbölni. Az apokromatikus képalkotásnak köszönhetően még kontrasztosabbak lesznek a körvonalak, a kis árnyalatnyi különbségek jobban felismerhetőek lesznek.

Ezeket az eszközöket már nem lehet kézből használni, minden kis apró remegés rontja a képet. A spektíveken van állványcsatlakozási lehetőség, ahol megfelelően tudjuk rögzíteni. A spektívnek két változata ismert az egyik a 45 fokos döntött és az egyenes betekintésű. Az árfekvése az átlagos lencseminőségűeknek 50-80-, míg az ED lencsés változatoké 130-170 ezer forint között mozog. Igaz  a  spektíveknél is van olyan minőség ahol határ a csillagos ég.


Szólj hozzá