Hírek

Erdei bűnök: hóvirágtiprás, szálanként 10 ezerért

A somogyi hóvirág köszöni, jól van. Szépen virít már mindenfelé, s a közeledő nőnaptól sem kell tartania.

A virág eszmei értéke tízezer forint, s egy kormányrendelet szerint természetkárosítás bűncselekményét követi el az, aki egyetlen szálat is leszakít. Van azonban egy kis gond ezzel a vasszigorral: az égvilágon semmi nem indokolja. A hazai hóvirágállomány egyáltalán nem veszélyeztetett; erős és népes a populáció. – Az unió azért tiltja a gyűjtését, mert Európa néhány területén valóban eltűnőben van. Magyarországon azonban nem tartozik a veszélyeztetett növények közé a hóvirág – erősítette meg Márkus András, a Duna-Dráva Nemzeti Park botanikusa is. – Az tény, hogy ha hosszú távon és nagy mennyiségben gyűjtenék tovább, akkor évek múlva vélhetően silányabb és satnyább lenne, s az is tény, hogy a védelem előnyére válik a növénynek, hiszen változatosabb, erősebb lesz tőle. Azonban a jelenlegi teljes tiltás helyett rugalmas, területi szabályozás is bőven elegendő lenne. Ahol kevés a hóvirág, ott maradhatna a teljes kímélet, ahol viszont erős és népes az állomány, azokon a területeken nyugodtan megengedhetnék a – nem üzletszerű – gyűjtését.

A tiltó rendelet nem tesz különbséget üzleti mennyiség és néhány szál virág között. S akkor is bűncselekményt követünk el, ha saját kertünkben szedünk hóvirágot. Az EU-s irányelv sokkal megengedőbb a hazai szabályozásnál. Az EU intézkedési lehetőséget ad, és nem írja elő a virágszedés megtiltását. Azt is kimondja, hogy figyelembe kell venni az adott tagország sajátosságait – szokásait, gazdaságát, kultúráját – a szabályozáskor. A hazai rendelet ugyanakkor sokkal szigorúbb. Teljes tiltás szerepel benne és egy kalap alá veszi a kirándulókat és a megélhetési virággyűjtőket.

Forrás: Sonline

a híreket a www.vadászmester.hu segíti

Ha sok (rengeteg) hóvirágot szeretne valaki látni, akkor irány az Alcsúti Arborétum mediterrán hóvirág mezeje. Több mint két hektáron közel huszonnégy faj.

 

Szólj hozzá