Hírek

Az év madara 2010

A nemzetközi biodiverzitás védelmi évben, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a madárfajok fogyatkozásának veszélyére hívja fel a figyelmet! Az MME az eltűnő madarak nagyköveteiként a fecskéket választotta az év madarainak 2010-ben!

A hosszútávú vonuló énekesmadarak között kiemelkedően sok veszélyeztetett faj van, ezek európai állományai az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökkennek. Ahhoz, hogy a tendencia megforduljon, összehangolt környezet- és természetvédelmi akciókra, a gazdálkodási struktúra átalakítására, majd a környezeti rendszerek több évtizedes regenerálódására van szükség.

Hazánkban a fecskéket érintik fokozottan a halmozódó veszélyeztető tényezők. A nálunk fészkelő három valódi fecskefaj: a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske hosszú távú vonuló, vándorlási útvonalaik átszelik a Szaharát, ismert telelő területeik Közép- és Dél-Afrikában vannak. A partifecskék állománycsökkenése éves viszonylatban akár 20% (!) is lehet, de a füsti- és a molnárfecske fogyatkozása is 5-7% között mozog. A gyülekező vagy úton lévő madártömegeket érő szélsőséges hatások akár több millió egyed pusztulását okozhatják! A csökkenő tendenciát erősíti, hogy az európai, köztük a magyar költő területeik jelentősen átalakultak, kedvezőtlenebbé váltak számukra.

molnárfecske kép: Csonka Péter

molnárfecske kép: Csonka Péter
 

Az MME 2010-es év madara kampánya egyben kiinduló pontja is hosszú távú fecskevédelmi programunknak. Célunk, hogy széles társadalmi szinten is elterjesszük a gyakorlati fecskevédelmi megoldásokat; megismertessük a lakossággal a biodiverzitás fogalmát és a mögötte álló gyakorlati megoldásokat. Nem utolsó sorban, szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy 2010. a biodiverzitás védelmének nemzetközi éve, melyet követően Magyarország lesz az EU soros elnöke 2011. első fél évében. Így hazánk feladata lesz az új európai uniós biodiverzitás védelmi munkaterv előkészítése! A fecskék fajcsoportjának védelme kiemelt helyen szerepel a BirdLife International védelmi tevékenységei között, s jelentős képviselője a „Born to Travel” nemzetközi akciójának.
A kampány részeként elindítjuk fecskevédelmi internetes oldalunkat, ahol lakossági fecske adatbázist hozunk létre; fecskevédelmi eszközöket, ingyenes tájékoztató anyagokat teszünk elérhetővé a cselekedni kívánó közönség számára; közösségi programokat szervezünk április és szeptember között.

A védelmi eszközök és tájékoztató anyagok hozzáféréséről, az aktuális programokról a www.mme.hu oldalon tájékozódhatnak. Az önálló fecske honlap áprilistól lesz elérhető!

forrás: Greenfo

 

Szólj hozzá