Hírek

Horror az erdőben

Ki gondolta volna a téli kertek madáretetőjének kedves kis madárkájáról, hogy kegyetlen gyilkos? Pedig az. Vérszomjas magyar cinkékről írnak a brit lapok: téli álmukból ébredő denevérekre vadásznak Magyarországon a széncinkék!
Kicsípik az álmos emlősök agyát, lecsipkedik csontjaikról a húsukat. Magyar és svéd kutatók számos, cinkék által elpusztított denevér tetemét találták meg a Bükkben. Amikor a törpedenevérek tél végén kezdenek magukhoz térni, alig tudnak mozogni, kábák az álmosságtól – könnyű prédát jelentenek a náluk nagyobb madaraknak. A széncinkék meghallják, hogy a denevérek egymást szólongatják magas frekvenciájú hangon, erre berepülnek a barlangokba, és rátámadnak az emlősökre. Általában nem azonnal ölik meg zsákmányukat, hanem egy közeli fára repülnek velük, ahol apránként kicsipegetik az agyvelejüket.
„Mentségükre” szolgáljon, hogy csak akkor élnek e táplálékkal, ha végképp nem találnak más élelmet. Hasonló viselkedésmintáról hazánkon kívül Lengyel- és Svédországban is szólnak népi megfigyelések.

Forrás: Szabadföld

a híreket a www.vadászmester.hu segíti

Szólj hozzá